fischerpanda

VECO

tecnicomar

U-line

generalecology

VictronEnergy

Articles

 

im2Το νερό είναι ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός του πλανήτη. Τα 2/3 του σώματός μας αποτελείται από νερό. Τα ¾ του πλανήτη μας είναι νερό.

Το νερό που καταλήγει στην βρύση του σπιτιού μας προέρχεται από λίμνες ή ποτάμια και από το υπέδαφος(φυσικές πηγές και γεωτρήσεις) και προορίζεται για δύο χρήσεις: Πρώτον, για πόση, μαγείρεμα, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, παρασκευή καφέ ή τσαγιού. Δεύτερον νερό για γενική χρήση, πλύσιμο, χρήση σε μπάνιο και κουζίνα, πότισμα. Εμείς θα ασχοληθούμε με την πρώτη περίπτωση, με το νερό δηλαδή που πίνουμε και μάλιστα σε καθημερινή βάση και μάλιστα σε άφθονη ποσότητα. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, δροσερό( 7-11 C) με μικρή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και καθαρό.

Λέγοντας καθαρό εννοούμε να είναι απαλλαγμένο από βακτήρια και επικίνδυνους μικροοργανισμούς, καθώς και χημικά. Στην πορεία του το υδάτινο στοιχείο διέρχεται από ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών και σωληνώσεων, οι οποίοι, λόγω των υλικών κατασκευής τους, μολύνουν το νερό χημικά, μικροβιολογικά και αισθητικά. Για καθαρό νερό χρειαζόμαστε ένα φίλτρο που να αφαιρεί όλους τους ρυπαντές, να επιτρέπει να διέρχονται τα ωφέλιμα στοιχεία και να είναι πιστοποιημένο από παγκόσμιους οργανισμούς.

 

afalat1Με την αφαλάτωση στο σκάφος λέμε αντίο στην οικονομία του νερού κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας μας. Αποχαιρετούμε την αναγκαστική επίσκεψη στο λιμάνι για ανεφοδιασμό γλυκού νερού & το κουβάλημα μπιτονιών με πόσιμο νερό στο σκάφος.

της Ροδόπης Πετράκη

Η λέξη αφαλατωτής (ή watermaker ή desalinator) είναι μία από τις χιλιοειπωμένες τα τελευταία χρόνια. Ακούγεται συνεχώς στις συζητήσεις που αφορούν στα σκάφη αλλά και γενικότερα τον χώρο της ναυτιλίας. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να τοποθετηθεί μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες (πλύσιμο, λάτρα) και θα καθιστά πόσιμο το επεξεργασμένο νερό. Οι διαστάσεις, το βάρος καθώς και η τιμή είναι επόμενα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τους κατόχους σκαφών και όχι μόνο.

Οι αφαλατωτές δεν αφορούν μόνο όσους έχουν σκάφος αναψυχής, αλλά και όσους έχουν εξοχικές κατοικίες δίπλα στην θάλασσα και θέλουν να μάθουν εάν μπορεί να τοποθετηθεί μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης στον χώρο τους.

 

AAAΠόσες φορές δεν φτάσατε σε απόγνωση, κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας στο σκάφος; Πόσες φορές δεν είχατε την επιθυμία να εξοπλίσετε το σκάφος σας με κάποια συσκευή, που το ηλεκτρικό σύστημα δεν θα μπορούσε να σηκώσει; Και ακόμα, πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να είχατε κάποια γεννήτρια που θα έκανε τη ζωή σας πιο άνετη;

Της Ροδόπης Πετράκη

Εδώ και πολλά χρόνια η γεννήτρια έχει γίνει απαραίτητο εφόδιο στην πλειονότητα των σκαφών αναψυχής, μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων μικρού και μεσαίου μήκους. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα σκάφος εφοδιασμένο με γεννήτρια δε μένει ποτέ από μπαταρία κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ο πρωταρχικός λόγος για την απόκτησή της.

Οι δυνατότητες όμως της γεννήτριας δεν σταματούν στη φόρτιση των μπαταριών. Το σκάφος που διαθέτει γεννήτρια, εξασφαλίζει υψηλό εναλλασσόμενο ρεύμα 220 Volt που πλέον μπορεί να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε ηλεκτρική οικιακή συσκευή και δεν αναφερόμαστε μόνο σε μικροσυσκευές, όπως PC, TV, DVD αλλά και σε εκείνες μεγάλης ισχύος, όπως ηλεκτρική κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, θερμοσίφωνο, κλιματισμό, ψυγεία, ice makers και αφαλατώσεις.

 

energeia4

Της Ροδόπης Πετράκη

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα σκάφη, σε οχήματα, σε απομακρυσμένες κατοικίες, σε νησιά, βουνά, άγονες γραμμές και γενικά σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εκτός ηλεκτρικού δικτύου οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και την αξιοποίηση πηγών ενέργειας από τον ήλιο, τον αέρα και την ορμή των υδάτων(από ποτάμια & θαλάσσια κύματα).

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε μεγάλες εκτάσεις με panels(φωτοβολταικές συστοιχίες) σε αγροκτήματα και ανεμογεννήτριες σε λόφους, στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και στην ενδοχώρα. Σήμερα οι κατασκευαστικές εταιρίες λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων έχουν στραφεί προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο ήλιος(ηλιακή ενέργεια), ο αέρας(αιολική ενέργεια) , η ορμή του νερού(υδραυλική κινητική ενέργεια), οι κυψέλες καυσίμου, η γεωθερμική ενέργεια και η ενέργεια βιομάζας αποτελούν τις κυριότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συλλέγουμε λοιπόν αυτές τις μορφές της ενέργειας με σκοπό να τις μετατρέψουμε σε ηλεκτρική ενέργεια.

Page 1 of 2